joi, 26 decembrie 2013

Cozonac cu umplutura de nuci, rahat si stafide



Aluatul pus in tava dupa ce a fost impletit si presarat cu mac


Povestea cozonacului este lunga si dupa multe incercari, fiecare cu esecul ei, am reusit sa gasesc reteta aproape perfecta dupa care cozoznacul a tinut multe zile si a fost gustos ca scos din cuptor o saptamana.

Toate ingredientele se scot sa se incalzeasca la temperatura camerei unde se vor framinta cu 8 - 10 ore inainte: faina, ouale, untul, zaharul , drojdia.
Ingrediente: 1 kg de faina pentru cozonac, alba si strecurata prin sita , 2 pachete de drojdie 58 gr impreuna, 250 gr zahar, 500 ml lapte caldut, 200 gr de unt topit si lasat la temperatura camerei, 5 galbenusuri mari sau 6 mici, 1 lingurita de sare, arome: coaja de lamaie si portocale, vanilie, rom, umplutura din: 500 gr nuci macinate nu prea fin, 100 gr zahar pudra, 2-3 linguri de cacao, 100 gr de stafide, 100 gr de rahat taiat cuburi mari, mac pentru decor si un ou pentru uns. 



Mod de preparare: 
1. Se trece prin sita faina si se face maiaua din drojdie dizolvata si putin lapte caldut  care se presara cu ceva faina apoi se pune intr-un loc cald. Dupa ce crapa faina la suprafata maialei se varsa maiaua in restul de faina . Se amesteca bine cu o lingura si se da deoparte
2.Se amesteca galbenusurile cu sarea si coaja de lamaie, coaja de portocala si in laptele cald se dizolva zaharul bine intr-o canita. Se adauga laptele cu zaharul in faina, se amesteca. De aici se folosesc mainile pentru framantare: se adauga  o lingura din amestecul cu galbenusuri framanatand bine. Dupa ce am terminat de incorporat galbenusurile se trece la amestecul untului.
3. Se baga  mainile in unt topit si se framanta faina, cand s-a incorporat se ia din nou unt pe mana si se framanta pina se termina cantitatea de unt de incoroprat si aluatul se desprinde de maini. Se framanta batandu-l de lighean ca sa incorporeze mult aer , in total cam 30 minute se continua munca la framantatul cozonacului. 
4. Se lasa la odihna la loc cald , invelit in prosoape cam 1 1/2 h - 2h si se pregateste umplutura intre timp.
5. Se amesteca nucile cu celelelate ingrediente pentru umplutura si se adauga albusurile de la aluat si ceva lapte, daca nu este destul de moale,  ca o dulceata groasa.
6. Se imparte in 4 aluatul, se intind 4 foi si se distribuie umplutura pe ele, se ruleaza fiecare sul cu umplutura in interior si se impletesc cate 2, se pun in tava. Se ung cu oul batut si se presara zahar si mac deasupra.
7. Se lasa sa creasca inca 1 h la loc cald in tava sa isi dubleze volumul. Se incalzeste cuptorul la 180 C si se introduc tavile la aer cald 20 minute, apoi se micsoreaza focul un pic inca 20 minute. Se deschide cuptorul dupa 30 minute, nu inainte si se intorc ca sa se coaca uniform.
8. Se lasa in cuptor cu usa deschisa pina se racesc, nu se racesc brusc si apoi se scot si se presara cu zahar pudra. Se acopera cu prosoape umede pina se racesc complet. Se pun in punga de hartie si deasupra se pun in punga de plastic.
9. Se serveste cu ce va pofteste inima, cafea, ceai , lapte.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Magazine on line